En önemli 5 iyot içeren besinler!

Balık

Balık, günlük iyot ihtiyacınızı karşılamak için en iyi kaynaklardan biridir. Saithe, mezgit balığı, pisi balığı ve morina bunun için özellikle uygundur. Alabalık ve sazan gibi nehir balıkları daha az iyot içerir.

100 g balık başına iyot içeriği:

  • Mezgit balığı: 150 mcg
  • Saithe: 263 mcg
  • Yer: 192 µg
  • Morina: 120 mcg

Yosun ve deniz yosunu

Deniz ürünleri de iyi bir iyot kaynağıdır. Karides, midye ve ıstakoz 100 gramda 100 ila 170 mikrogram iyot içerir.

Algler, yeni bir süper gıda olarak giderek daha popüler hale geliyor. Bununla birlikte, tüketici danışma merkezine göre, büyük miktarlarda iyot içerdiklerinden (100 gr kuru ağırlık başına 5 ila 11.000 µg arasında) dikkatli tüketilmelidirler. Böylece günlük ihtiyaç hızla karşılanır veya hatta aşılır. Kombu yosunu gibi iyot içeriği yüksek olan deniz yosunları tüketilmeden önce kaynatılmalıdır. Bu aynı zamanda alglerin güçlü bir şekilde iyot tatmasını da engeller. Algler, iyoda ek olarak başka besinler de sağlar (100 g başına):

  • Kalsiyum: 625 mg
  • Magnezyum: 770 mg
  • Demir: 21.4 mg

Yeşil sebzeler

Ispanak, brokoli ve lahana, iyot bakımından en zengin üç yeşil sebzedir. Her ne kadar sadece bir kilogram ıspanak günlük ihtiyacı karşılasa da. Ancak her gün yaklaşık 200 gr sebze yiyen herkes iyot tüketimine yaklaşık beşte bir katkıda bulunur. Bu aynı zamanda havuç (23 μg/100 g) veya patates (8 μg) ile de çalışır.

100 g başına iyot içeriği:

  • Brokoli: 14mcg
  • Ispanak: 11 mcg
  • Kale: 10 μg
  • Rezene: 5 mcg
  • Bezelye: 4 mcg

Süt ürünleri

Hayvan yemi güçlendirildiği için süt ürünleri de iyot içerir. Yeşil sebzeler gibi, tam olarak cömert bir miktar değil, ama ekliyor.

100 g / 1l başına iyot içeriği:

  • Süt: 11 mcg
  • Krem: 6-9 μg
  • Süzme peynir: 6-9 μg
  • Yoğurt: 6-9 mcg
  • Sert peynir: 20-40 μg

Fındık

Kaju fıstığı, ceviz ve yer fıstığı sadece kalbe iyi gelen çoklu doymamış yağ asitleri sağlamakla kalmaz , aynı zamanda önemli iyot sağlar.

100 g başına iyot içeriği:

  • Kaju fıstığı: 10 μg
  • Ceviz: 3 mcg
  • Fıstık: 14 mcg

İyot içeren benzer bitkisel yağlar yer fıstığı, aspir ve zeytinyağıdır.

Tuz

Daima iyotlu tuz ile tatlandırın. Kan basıncının sağlıksız bir şekilde fırlamaması için temel kural: günde en fazla 6 g iyotlu tuz. Aşırı aktif tiroidi veya Hashimoto trioditi olan kişiler mutlaka önce doktorlarına danışmalıdır!

Exit mobile version